Ce sunt jocurile de societate?
Share
Majoritatea persoanelor, când este vorba despre jocuri de societate, pot enumera Nu te supăra frate, Monopoly și Activity. Dacă și tu ești la fel, atunci acest articol îți va deschide noi orizonturi.
Acest articol este unul introductiv și în el vă voi povesti puțin despre istoria jocurilor de societate și vom defini ce sunt acestea, cu speranța că la sfârșit veți avea mai multe cunoștințe despre acest hobby.
Cum definim jocul de societate?
Tradusă mot a mot, expresia din limba engleză tabletop game înseamnă joc pe suprafața mesei, sau joc de masă. Aceasta este o categorie mare, care include jocuri de cărți, de zaruri, de tablă, de rol șamd. În vorbirea colocvială expresiile joc de societate și joc de masă au același înțeles și folosim expresiile joc de cărți sau joc de tablă doar când vrem să restrângem nișa.
DEX definește jocul și jocurile de societate ca în felul următor.
Aceasta este definiția lingvistică, dar practic, este nu foarte precis. Ca să înțelegeți la ce mă refer, haideți să vedem cum au evoluat jocurile de societate de-a lungul timpului.
O scurtă istorie
Senet (jocul din stânga) este cel mai vechi joc de societate descoperit în Egipt, datează din anii 3500 î.H. Mesopotamienii ne-au adus jocul table și Jocul regal din Ur (jocul din dreapta), cei din India chaturanga și pachiși, chinezii renumitul Go și africanii mancala.
Cu trecerea timpului regulamentul sau forma unor jocuri s-a schimbat. Europenii au creat șahul pe baza jocului chaturanga, editura Hasbro a creat Nu te supăra, frate din pachiși, iar în 1960 prințul Alexis Obolensky a fondat Asociația internațională de table și a creat setul de reguli după care îl jucăm azi. Alte jocuri precum mancala sunt blocurile de construcție titlurilor moderne ca Five Tribes sau Crusaders: Thy Will be Done.
Deși jocurile de societate își au rădăcinile în trecutul foarte îndepărtat, acestea au devenit populare doar în ultimii 25-30 de ani. Publicarea jocului Coloniștii din Catan în anul 1995 marchează începutul erei moderne în lumea board game-urilor.
Catan a câștigat prestigiosul premiu german Spiel des Jahres, sau joc al anului, și de atunci se bucură de o popularitate neîntreruptă și a inițiat în hobby zeci de milioane de persoane printre care poate te enumeri și tu.
În secolul 21 asistăm la o creștere nemaivăzută în lumea jocurilor de societate. Pe când în anul 1997 s-au publicat sub 1000 de jocuri de societate și extensii, în 2017 numărul acestora a fost de peste 5000.
Ar trebui să le încerci pe toate? Categoric NU!
Pe de o parte n-ai destul timp căci ar trebuie să te joci 9-10 titluri diferite pe zi timp de un an pentru a cunoaște fiecare titlu din 2019.
Pe de altă parte nu merită să le încerci pe toate pentru că multe titluri sunt foarte slabe și vor fi uitate la puțin timp după apariție.
Ce să te joci?
Misiunea noastră la Jocozaur (Ludicus), ca magazin de specialitate este de a selecta cele mai importante titluri care apar anual și a le pune la dispoziția ta. An de an îți aducem în jur de 200 de titluri noi printre care se numără câștigătorii premiilor Spiel des Jahres, jocuri de cărți ușurele, jocuri educative pentru copiii tăi, board game-rui care vor strânge familia masă, jocuri de strategie care vă vor ține cu ochii ațintiți asupra tablei sau party game-rui cu care gașca ta să râdă seri întregi.
Noi știm că nu fiecare joc este potrivit pentru toată lumea și chiar dacă reclamele îți zic contrariul, sunt jocuri mai bune decât Monopoly pe care copiii tăi să-l joace. Dacă vrei, ți-l vindem, dar lasă-ne să-ți dovedim că Alhambra îl învață mai bine cum să-și gestioneze banii, Pandemic îl încurajează să lucreze în echipă, Quoridor îl scoate din lumea digitală, Ticket to Ride îl inspiră să se gândească la țelurile pe termen scurt avându-le în vedere pe cele de termen lung, jocurile din seria Marbushka îi dezvoltă simțul pentru frumos iar Dixit și Muza îi îmbogățesc imaginația.
Cui sunt adresate jocurile?
Un alt mit pe care îl auzim zilnic este că jocurile de societate sunt doar pentru copii. FALS! În 2019, 200 000 de persoane au participat la cel mai renumit târg internațional de jocuri de societate organizat în Essen, Germania, marea majoritate fiind adulți. Media de vârstă la Zilele Jocurilor, cel mai important festival de jocuri de societate din România este de peste 30 de ani.
Deși avem tendința de a defini jocurile de societate ca ceva „pentru copii”, hobby-ul îi include pe toți și are titluri potrivite fiecărei vârste.
Lumea jocurilor de societate a parcurs un traseu lung și a evoluat fantastic în ultimii ani, ceea ce este o veste perfectă pentru noi!
Ca încheiere, dacă ar trebui să definesc jocul de societate, aș spune că acesta e o activitate adresată oricărei vârste cu un set de reguli predefinite, desfășurată de obicei pe masă de una sau mai multe persoane dintre care unul sau mulți câștigă.
Dar cei care ne jucăm știm, că această definiție nu descrie în totalitate magia jocului.